Kategoria: Nowinki

Jak poprawić glikemię?

Ciągłe zmęczenie, spadki energii (szczególnie po posiłkach), trudności w redukcji masy ciała – to tylko niektóre objawy związane z pojawiającą się w organizmie insulinoopornością. Nie jest to jednak stan bez wyjścia. Szybka interwencja związana z wprowadzeniem określonych produktów spożywczych oraz suplementacji może poprawić wrażliwość komórkową na krążącą we krwi insulinę. Z tego powodu istotne jest szybkie wykrycie problemu i wdrożenie odpowiednich metod zwiększania insulinowrażliwości. Z tego artykułu dowiesz się jak w naturalny sposób poprawić glikemię!

Słodycze bez cukru

Ostatnio rzucił mi się w oczy post, w którym dziewczyny radziły sobie, w jaki sposób powstrzymać się od jedzenia słodyczy. Jednym z najczęściej przewijających się „poleceń” były fit słodycze tj. daktylowe/owsiane batoniki. Faktycznie, będzie to nieco lepszy wybór niż Snickers czy Ptasie Mleczko, np. ze względu na niższą kaloryczność.

Dieta przy migrenach

W sytuacji migrenowych bóli głowy, częstym zjawiskiem jest tzw. 𝐧𝐚𝐝𝐰𝐫𝐚ż𝐥𝐢𝐰𝐨ść 𝐧𝐚 𝐡𝐢𝐬𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧ę. Na wstępie wyjaśnijmy czym ona jest. Histamina m.in. reguluje wydzielanie hormonów, pobudza wydzielanie gruczołów, jednak jest podstawowym „zadaniem” jest 𝐮𝐝𝐳𝐢𝐚ł 𝐰 𝐫𝐞𝐚𝐤𝐜𝐣𝐚𝐜𝐡 𝐳𝐚𝐩𝐚𝐥𝐧𝐲𝐜𝐡 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐦𝐮. Na co dzień histamina w diecie nie jest problemem. Problem pojawia się wtedy, gdy amin ten nie jest neutralizowany. W przypadku nadwrażliwości na działanie histaminy zachodzi gwałtowne rozszerzenie naczyń krwionośnych (m.in. w okolicach głowy), spadek ciśnienia krwi, a następnie ich obkurczenie powodujące obrzęk (i ból ⚡). Reakcja ta spowodowana jest niedostateczną ilością enzymu, który rozkłada histaminę tj. oksydazy diaminowej (DAO) (rzadziej cynku i B6).