Owoce jagodowe w insulinooporności

Na pewno nie raz spotkałaś się z zaleceniem owoców jagodowych przy insulinooporności. Zastanawiasz się jednak może, które to dokładnie owoce i jaką tajemniczą funkcję skrywają, że są tak usilnie rekomendowane. W tym wpisie postaram się to wytłumaczyć.
Owoce jagodowe – właściwości
Zacznijmy od tego że owoce przy insulinooporności są jak najbardziej polecane! Badania pokazują, że osoby, które pamiętają o owocach w swoim jadłospisie, miały niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Spośród wszystkich owoców są jednak takie, które szczególnie dobrze oddziałowują na glikemię i stan metaboliczny. Są nimi owoce jagodowe. Ich wyjątkowość polega na niskiej ilości węglowodanów, wysokim potencjale antyoksydacyjnym oraz właściwościom hamowania alfa-amylazy.
Alfa amylaza jest enzymem, który trawi w naszym układzie pokarmowym skrobię. Jeśli zahamujemy jego funkcję, to wtedy mniej węglowodanów przedostanie się do krwioobiegu. I na tym właśnie polega ta wyjątkowość owoców jagodowych! 🙂
W ostatnich latach udało się przeprowadzić wiele badań, które jednoznacznie pokazują, że owoce jagodowe mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu II.
Jakie owoce zaliczamy do owoców jagodowych?
Do owoców jagodowych zaliczamy przede wszystkim maliny, truskawki, jagody, borówkę amerykańską, borówkę czerwoną, żurawinę, porzeczki, aronię i agrest. Warto korzystać z ich właściwości w sezonie letnim, a w czasie jesieni i zimy używać owoców mrożonych, które zachowują wysokie walory odżywcze.

Owoce jagodowe w insulinooporności
Spożywanie owoców jagodowych łagodzi hiperglikemię poposiłkową i hiperinsulinemię u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością i insulinoopornością, oraz u dorosłych z zespołem metabolicznym. Ich dodatek do posiłków może również poprawiać profil lipidowy oraz ciśnienie krwi [1].
Przytoczę tu kilka badań, które szczegółowo omawiają wpły owoców jagodowych na glikemię poposiłkową oraz insulinę:
- żurawina ma korzystny wpływ na poposiłkowy poziom glukozy oraz markery stanu zapalnego [2],
- maliny mogą zmniejszać hiperglikemię poposiłkową i stany zapalne oraz ogólnie wywierać wybrane działanie przeciwzapalne u osób dorosłych z cukrzycą [3],
- jagody spożywane z pieczywem pszennym zmniejszają zapotrzebowanie na insulinę, potrzebną, aby utrzymać prawidłowy poposiłkowy metabolizm glukozy [4],
- jagody mogą zmniejszać trawienie i wchłanianie sacharozy, a tym samym hamować glikemię poposiłkową [5].
Jak widzisz owoce jagodowe mogą stanowić świetne uzupełnienie posiłku – szczególnie jeśli mierzysz się z otyłością, insulinoopornością lub zaburzeniami glikemii.
- [1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31591634/
- [2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28748974/
- [3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30763939/
- [4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23365108/
- [5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22854401/