7 substancji, które wzmocnią Twoją odporność

jak naturalnie wzmocnić odporność

Jesień zbliżą się wielkimi krokami. Dlatego jest to doskonały moment, aby przypomnieć jakie substancje wspierają nasz układ odpornościowy i minimalizują ryzyko infekcji. W tym artykule opowiem Ci o moich 7 ulubionych składnikach diety wspierających odporność. 

Substancje wspierające odporność

  1. Witamina D3 – mam nadzieję, że nie muszę Ci przedstawiać tej witaminy, ponieważ jej niedobór może mieć nawet 99% Polaków. Witamina D ma zdolność do kształtowania wrodzonej i nabytej odporności. Badania wykazują, że regularna suplementacja zmniejsza ryzyko infekcji o 49%. Suplementację rekomenduje się od 1 września do 30 kwietnia w dawce 2000 UI lub 4000 UI – gdy Twoje BMI przekracza 30. Jeśli prowadzisz tryb życia, który nie pozwala na ekspozycję na słońce w miesiącach letnich, to rozważ suplementację przez cały rok. 
  2. Witamina C – to chyba najpopularniejsza substancja w kontekście odporności. Muszę Cię jednak zmartwić, ponieważ sporadyczna suplementacja może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Aby witamina C wspierała Twój układ odpornociowy zaleca się przewlekłą suplemntację w dawce 1 g/ dzień i zwiększenie dawki do 3-4 g podczas choroby. Badania są nieco bardziej optymistyczne, gdy jesteśmy zapalonymi sportowcami i trenujemy w różnych warunkach atmosferycznych. Wykazano, że suplementacja witaminy C w dawce 200-1000 mg / dobę zmniejsza ryzyko infekcji aż o 52%!
  3. Kurkumina – to aktywny barwnik występujący w kurkumie. Substancja to jest często wykorzystywana w medycynie niekonwencjonalnej ze względu na swoje właściwości prozdrowotne m.in: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. 
  4. Czosnek – znany od wieków jako domowe antidotum na przeziębienie. Ilość badań naukowych na temat jego działania jest ograniczone. Za pozytywnym wpływem czosnku na nasz układ odpornościowy przemawia obecność allicyny – substancji, która wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
  5. Kwasy Omega-3 – nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w kształtowaniu układu odpornościowego. Wspomagając odpowiedź immunologiczną na patogeny chronią organizm przed infekcjami. Ich źródłem w diecie są przede wszystkim tłuste ryby: 
  • makrela, 
  • łosoś, 
  • tuńczyk, 
  • sardynki, 
  • łosoś 

oraz oleje – lniany i rzepakowy. Jeśli nie lubisz ryb, bądź Twoja dieta nie spełnia zalecanej normy kwasów Omega-3, to sięgnij po suplement dobrej jakości.

  1. Cynk – co prawda nie można go nazwać ,,lekiem na odporność, ale już podczas wystąpienia choroby suplementacja cynkiem może skrócić czas choroby. Przyjmowanie cynku zacznij jak najszybciej od wystąpienia pierwszych niepokojących objawów. Staraj się wybierać preparat, który nie zawiera dodatku mannitolu, sorbitolu, kwasu winowego i wodorowęglanu sodu – ponieważ te substancje zmniejszają przyswajanie cynku. Najlepszym wyborem będzie octan sodu w dawce 5-10 tabletek dziennie.
  2. Selen – wykazuje działanie hamujące na namnażają się drobnoustroje chorobotwórcze. Źródłem selenu są przede wszystkim:
  • orzechy brazylijskie, 
  • tuńczyk, 
  • ostrygi, 
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału, 
  • nasiona słonecznika, 
  • mięso: drób, wołowina.

Wiele z tych substancji możesz dostarczać do swojego organizmu stosując zdrową i zbilansowaną dietę. Jeśli jednak potrzebujesz dodatkowego wsparcie, sięgaj po sprawdzone suplementy np. sundose.

Efekty Sundose

Sundose w swojej ofercie ma kilka preparatów o ściśle określonym działaniu. Jednym z suplementów, na który warto zwrócić uwagę jest Daily Shield°. Ze względu na obecność substancji wspierających układ odpornościowy stosując Daily Shield° możesz spodziewać się następujących efektów:

  • wsparcia układu odpornościowego, 
  • przyspieszenia regeneracji po infekcji, 
  • wsparcia przy stanach zapalnych, 
  • wsparcia mikrobiomu. 

Więcej informacji o suplementach Sundose znajdziesz na stronie internetowej.

A jeśli zmagasz się z nawracającymi infekcjami i nie wiesz jak dodatkowo wesprzeć swój organizm zapraszam Cię do zapoznanie się z ofertą moich gotowych diet. 

Bibliografia

  1. Przybylska S. 2015. ,,Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy’’
  2. Zagrodzki P. 2004. ,,Selen, a układ odpornościowy’’
  3. Ran L., Zhao W., Wang J., Wang H., Tseng Y., Bu H. 2018. ,,Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials’’
  4. Pludowski P. i in. 2018. ,,Vitamin D supplementation guidelines’’
  5. Mossad S., Mackinin M., Medendorp S., Mason P. 1996. ,,Zinc gluconate lozenges for treating the common cold. A randomized, double-blind, placebo-controlled study’’
  6. https://bit.ly/sundose_20