Jaka dieta przy SIBO?

Choroba SIBO jest coraz częściej diagnozowanym zaburzeniem układu pokarmowego wśród naszego społeczeństwa. Szacuje się że nawet 84% osób zmagających się z IBS może borykać się z SIBO. Jego objawy mogą skutecznie obniżyć jakość życia – dlatego ważna jest szybka i skuteczna diagnoza oraz leczenie. Z tego artykułu dowiesz się jakie są objawy zespołu SIBO oraz jak je leczyć dietą.
Co to jest SIBO?
Sibo, to inaczej przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim (jak również niekiedy w jelicie grubym). Oznacza to obecność nadmiernej ilości bakterii charakterystycznych dla jelita grubego w jelicie cienkim. Czyli żeby to sobie lepiej wyobrazić – bakterie “przechodzą” z jelita grubego (które jest zasobne w bakterie, wirusy, grzyby, archeony) do jelita cienkiego, które pod względem makrobiotycznym powinno być jałowe (czyli ubogie w bakterie).
Szacuje się, że z SIBO zmaga się od 2 do 20% społeczeństwa – jednak realnie dane te sa trudne do oszacowanie, ze względu na relatywnie niską ilośc osób która poddaje SIBO diagnostyce i leczeniu.
SIBO – badania
,,Złotym standardem’’ diagnostycznym jest mikrobiologiczna analiza aspiratu jelita czczego – ta metoda jest jednak czasochłonna i kosztowna i niestosowana w praktyce. Powszechna diagnostyka SIBO, to bezinwazyjny test oddechowy. Test oddechowy SIBO mierzy stężenie gazu: wodoru i metanu (test z glukozą lub laktulozą) lub dwutlenku węgla (testy z substancjami znakowanymi węglem) w wydychanym powietrzu.
Aby wynik testu był wiarygodny ważne jest przygotowanie do badania, które obejmuje:
- rezygnację z przyjmowania antybiotyków, probiotyków i prebiotyków na 4 tygodnie przed badaniem,
- unikanie środków oczyszczających i wspomagających wypróżnianie na tydzień przed badaniem,
- zachowanie odpowiedniej diety na 24 godziny przed badaniem (pozbawionej FODMAP – wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa) – u osob u których stwierdza się zaparcia – 48 godzin.
Mitem jest, że przed testem dieta powinna być zasoba w cukry fermentujące! Zmiana jakościowa diety może spowodować dolegliwości pokarmowe, a nie wpłynie to na wynik testu.
W dniu badania należy:
- umyć zęby, ale bez płukania ust środkami zawierającymi alkohol lub metanol,
- być na czczo od minimum 12 godzin,
- nie żuć gumy przed badaniem,
- zrezygnować z palenia tytoniu przed testem.
Podczas testu należy unikać spacerowania, spania, picia płynów.
Nieprawidłowe przygotowanie o testu może spowodować, że wynik testu będzie niemiarodajny.

SIBO – objawy
Wśród głównych objawów SIBO wyróżnia się:
- biegunkę (przewlekłą lub tłuszczową),
- dyskomfort układu pokarmowego np. po jedzeniu,
- ból brzucha,
- wzdęcia po posiłku.
Ponadto choroba może powodować utratę masy ciała, hipoalbuminemię i niedobory m.in: witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza.
SIBO często współwystępuje z:
- zapalnymi chorobami jelit,
- zespołem jelita drażliwego,
- celiakią,
- zespołem krótkiego jelita,
- niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD),
- cukrzycą typu 2,
- otyłością,
- niedoczynnością tarczycy,
- schorzeniami neurologicznymi.
SIBO – leczenie
Głównym sposobem leczenia SIBO jest antybiotykoterapia. Najlepiej przebadaną substancją jest rifaksymina, która w połączeniu z neomycyną przynosi pozytywne efekty terapii. Rifaksymina jest antybiotykiem który nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Nazywana jest eubiotykiem, ponieważ przywraca prawidłowy skład mikrobioty jelitowej [5].
Szacuje się, że około 40% pacjentów z wybiera leczenie naturalne SIBO. Niekonwencjonalne leczenie obejmuje stosowanie mieszanek ziołowych na SIBO, które składają się m.in z:
- berberyny,
- tymianku,
- bylicy,
- piołunu,
- skrzypu polnego,
- berberysy indyjskiego,
- olejków eterycznych.
Ze względu na brak oficjalnych zaleceń wybór metody leczenia powinien być zawsze podyktowany decyzją lekarza.

SIBO – dieta
Mimo, że nie ma jednoznacznych rekomendacji mówiących o żywieniu pacjentów z SIBO wykorzystuje się kilka różnych modeli diet:
- lowFODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols),
- GAPS (Gut and Psychology Syndrome),
- SCD (Specific Carbohydrate diet),
- Specyfic Sibo diet,
- Elemental Diet.
- low FODMAP
FODMAP, to krótkołańcuchowe węglowodany i alkohole cukrowe, które są łatwo fermentowane przez bakterie jelitowe i prowadzą do wystąpienia objawów czynnościowych ze strony jelit. Stosując dietę low FODMAP zmniejsza się ilość produkowanych gazów przez bakterie, co skutkuje ustąpieniem dolegliwości u pacjentów z SIBO. Dieta low FODMAP składa się z 3 etapów:
- eliminacji produktów lowFODMAP – ten etap trwa od 4 do 12 tygodni (w praktyce do ustąpienia objawów SIBO) i obejmuje eliminację m.in: pszenicy, mleka i nabiału zawierajacego laktozę, niektórych owoców i warzyw (jabłek, gruszek, wiśni, arbuzów, śliwek, cebuli, czosnku, szparagów, fasoli, kapusty, brukselki, buraków, pieczarek, szparagów), niektórych orzechów, kofeiny, miodu, słodzików (mannitolu, sorbitolu i ksylitolu).
- ponownego wprowadzenia produktów low FODMAP (proces reintrodukcji) – ten etap ma na celu ocenę tolerancji organizmu na konkretny produkt z grupy low FODMAP. Okres próby powinien trwać 3 dni, podczas których podaje się rosnącą dawkę danego produktu. Jeśli nie występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, po 3 dniach można przejść do testowania kolejnego produktu.
- personalizacja low FODMAP – ten etap polega na dobraniu indywidualnej diety spośród produktów, które są tolerowane przez pacjent.
- GAPS
Dieta GAPS polega na eliminacji:
- zbóż,
- mleka,
- nasion roślin strączkowych,
- warzyw skrobiowych,
- żywności przetworzonej.
Jej menu opiera się o produkty łatwostrawne. Wyniki badań dowiodły, że ten sposób żywienia zmniejsza stan zapalny i poprawia profil mikroflory jelitowej.
- SCD
Dieta SCD – czyli dieta specyficznych węglowodanów zakłada eliminację spożycia:
- węglowodanów złożonych,
- cukru,
- przetworzonego mięsa
- laktozy.
Jej menu opiera się o:
- mięso drobiowe,
- ryby,
- jaja,
- niektóre nasiona roślin strączkowych,
- ser cheddar,
- domowy jogurt,
- świeże owoce,
- orzechy,
- naturalne masło orzechowe,
- oleje,
- soki,
- musztardę,
- miód.
Badacze sugerują, aby ten rodzaj diety należy stosować minimum rok po ustąpieniu wszystkich objawów.
- Specyfic Sibo Diet
Według niektórych badaczy zasadne jest zastosowanie połączenia diety SCD i GAPS z wyłączeniem owoców i warzyw z grupy low FODMAP. Ze względu na duże restrykcje występujące w tej diecie, zazwyczaj zaleca się jej wprowadzenie kiedy dieta low FODMAP i SCD nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.
- Elemental Diet
Jest to jedna z najbardziej kosztownych diet stosowanych u pacjentów z SIBO. Leczenie polega na stosowaniu elementarnych zamienników posiłku przez 2-3 tygodnie.
Dietoterapia jest bardzo ważnym elementem leczenia SIBO. Dlatego warto ten proces przeprowadzić pod okiem doświadczonego dietetyka lub sprawdzić gotowy jadłospis dla osób z SIBO lub IBS.
-
Dieta LOW FODMAP99.00 zł
Poprzednia najniższa cena: 99.00 zł.
Bibliografia:
- Szymczak W., Moszak M., Bogdański P. 2020. ,,Żywieniowe wspomaganie leczenia zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego – nowe koncepcje dietetyczne’’
- Ahuja A., Ahuja N.K., 2018. ,,Conventional, Complementary, and Controversial Approaches to Small Intestinal Bacterial Overgrowth’’
- Ghost G., Jesudian AB. 2019. ,,Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Patients With Cirrhosis’’
- Dwyer, E. 2018. ,,3 steps of the FODMAP diet. Monash Fodmap’’
- file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/64686-184503-1-SM%20(1).pdf