Jak wzmocnić odporność? Odpowiada dietetyk

Proste tricki, które mogą pomóc wzmocnić odporność.
Jak wzmocnić odporność?
☑ kiszonki – ogórki, kapusta – uczulam aby na opakowaniu nie było sformułowania „kwaszone”. Kiszonki są bogate w witaminę C, dzięki właściwościom probiotycznym wzmacniają jelita, zwiększając naturalnie odporność. Kobiety, cierpiące z powod niedoczynności tarczycy i/lub Hashimoto ma ogromne obawy przed ich stosowaniem, ale stanowczo uspokajam – jedzone „raz na jakiś czas” na pewno nie zrobią krzywdy,
☑ surowa cebula, czosnek mają właściwości antyseptyczne (odkażające). Pieprz, jako przyprawa, również,
☑ kurkuma, przeciwutleniacz, działa silnie przeciwzapalnie. Fajnie jest mieć nawyk stosowania jej na co dzień,
☑ imbir – wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Najlepiej ścierać go na świeżo i dodawać do herbaty,☑witamina D – przed podjęciem suplementacji najlepiej zbadać jej poziom z krwi. Dawki rekomendowane to te do 2000j – wyższe dawki powinny być konsultowane z lekarzem. Najlepszy preparat – Vigantoltten.
☑ pyłek pszczeli, pierzga – niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych. Pyłek zalany ciepłą wodą i odstany przez kilka godzin wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne,
☑ kwasy omega 3 – zarówno te pochodzenia roślinnego (ALA), jak i zwierzęcego (EPA, DHA) niebywale wzmacniają odporność, a dodatkowo wpływają m.in. na pamięć, pomagają przeciwdziałać depresji, zmniejszają ryzyko nowotworowe. Poleca się 2-3 porcję ryb morskich tygodniowo. Jeśli ktoś nie jada, to warto włączyć suplement – np. Olimp lub Mollers (omega 3 trzymamy w lodówce). Źródłem roślinnych kwasów omega 3 jest chia, czarnuszka, siemię lniane, orzechy włoskie.
☑ witamina C – pamiętam taki wykład na studiach , na którym dowiedziałam się że źródłem witaminy C w diecie Polaków są ziemniaki Wyniki badań musiały pochodzić zapewne z kilku lat wstecz, ale faktycznie na niedobór witaminy C narzekać raczej nie powinniśmy. Jeśli jednak chcemy zadbać o to, abym mieć jej w diecie wystarczająco dużo, najprościej jest włączyć owoce. Ja polecam wszystkie owoce jagodowe takie jak truskawki, maliny, borówki w postaci mrożonej do szejkow (mają mało cukru).
Co na wzmocnienie odporności? O tym też należy pamiętać!
☑ myjemy ręcę – szczególnie po jeździe komunikacją, zakupach,
☑ dbamy o sen😊