Dieta przy migrenach

W sytuacji migrenowych bóli głowy, częstym zjawiskiem jest tzw. 𝐧𝐚𝐝𝐰𝐫𝐚ż𝐥𝐢𝐰𝐨ść 𝐧𝐚 𝐡𝐢𝐬𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧ę. Na wstępie wyjaśnijmy czym ona jest. Histamina m.in. reguluje wydzielanie hormonów, pobudza wydzielanie gruczołów, jednak jest podstawowym „zadaniem” jest 𝐮𝐝𝐳𝐢𝐚ł 𝐰 𝐫𝐞𝐚𝐤𝐜𝐣𝐚𝐜𝐡 𝐳𝐚𝐩𝐚𝐥𝐧𝐲𝐜𝐡 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐦𝐮. Na co dzień histamina w diecie nie jest problemem. Problem pojawia się wtedy, gdy amin ten nie jest neutralizowany. W przypadku nadwrażliwości na działanie histaminy zachodzi gwałtowne rozszerzenie naczyń krwionośnych (m.in. w okolicach głowy), spadek ciśnienia krwi, a następnie ich obkurczenie powodujące obrzęk (i ból ⚡). Reakcja ta spowodowana jest niedostateczną ilością enzymu, który rozkłada histaminę tj. oksydazy diaminowej (DAO) (rzadziej cynku i B6).
Nietolerancja histaminy – badanie
Aby sprawdzić swoją wrażliwość na histaminę, warto wykonać diagnostykę w tym kierunku, polegającą na zbadaniu:
▪ poziomu witaminy B6 (kofaktora DAO),
▪ poziomu miedzi w surowicy (kofaktora DAO),
▪ poziomu cynku w surowicy, który ogranicza aktywność histaminy.
Nietolerancja histaminy – dieta
W przypadku potwierdzonej nadwrażliwości na histaminę rekomendowane jest wprowadzenie diety z ograniczaniem. Niestety tutaj pojawiają się złe wieści, ponieważ dieta z ograniczaniem histaminy jest dietą trudna, ponieważ amin ten znajduje się w wielu produktach spożywczych. 𝐎𝐠𝐫𝐚𝐧𝐢𝐜𝐳𝐞𝐧𝐢𝐮 𝐩𝐨𝐝𝐥𝐞𝐠𝐚𝐣ą 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐤𝐭𝐲 𝐭𝐚𝐤𝐢𝐞 𝐣𝐚𝐤:
▪wędzone i suszone ryby i wędliny,
▪kiszonki (ogórki, kapusta),
▪produkty mleczne fermentowane np. kefir
▪sery dojrzewające np. Gouda
▪alkohol szczególnie wino czerwone, szampan
▪warzywa takie jak awokado, szpinak, pomidor, bób, rukola, pomidor
▪owoce takie jak cytryna, truskawki, maliny, kiwi, banan, imbir
▪ czekolada, kakao
Na pewno nie do końca dobrym rozwiązaniem może okazać się testowanie takiej diety będąc jednocześnie na diecie bez mięsa, ponieważ m.in. tofu czy rośliny strączkowe muszą być w takiej sytuacji ograniczone do minimum, a trzeba pamiętać o zachowaniu bilansu białka w diecie.
Dieta przy migrenie
Zdaję sobie sprawę, że dieta z ograniczeniem histaminy jest trudna, ponieważ wiąże się z ogromną ilością wykluczeń. 𝐍𝐢𝐞 𝐳𝐚𝐜𝐡ę𝐜𝐚𝐦 𝐝𝐨 𝐭𝐞𝐠𝐨, 𝐚𝐛𝐲 𝐰𝐩𝐫𝐨𝐰𝐚𝐝𝐳𝐚ć 𝐣ą 𝐧𝐚 𝐬𝐭𝐚ł𝐞. W przypadku potwierdzonej nadwrażliwości na histaminę na początek warto wprowadzić maksimum ograniczeń, a potem powoli włączać produkty, sprawdzając po nich swoją reakcję. Może okazać się bowiem, że któryś działa szczególnie drażniąco i tylko pojedyncza eliminacja rozwiąże problem nawracających bóli głowy 🙂