Oliwa z oliwek – praktyczne informacje

oliwa z oliwek

Grecja – kolebka diety śródziemnomorskiej. A jak Grecja, to dieta śródziemnomorska  i oliwa z oliwek, dodawana praktycznie do wszystkiego!

Oliwa z oliwek – właściwości

oliwa oliwek jest jednym z najbardziej wartościowych i uniwersalnych rodzajów tłuszczy na świecie- sprawdza się zarówno do jedzenia na zimno, jak i do krótkiego podsmażania,
jako że oliwa jest produktem roślinnym, to nie zawiera cholesterolu,
oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na zahamowanie zmian miażdżycowych, zmniejszając poziom LDLu („złego cholesterolu”) i podnosząc HDL (czyi „dobry cholesterol”) – właśnie dlatego, mówi się, że dieta śródziemnomorska jest dobra dla serduszka 💖
oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze, które wzmacniając barierę antyoksydacyjną, zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia zmian nowotworowych,
oliwa z oliwek zawiera witaminy młodości tj. A i E, dzięki którym na dłużej zachowasz jędrną skórę, lśniące włosy i mocne paznokcie 💅👸

Rodzaje oliwy

extra virgin – oliwa z pierwszego tłoczenia -100 % soku z oliwek – najlepszy rodzaj oliwy do jedzenia na zimno🥗,
virgin – oliwa z pierwszego tłoczenia o nieco wyższej kwasowości niż extra virgin – najlepsza do jedzenia na zimno, jak i do krótkiego podsmażania,
refined – mieszanka oliwy rafinowanej (chemicznie oczyszczanej) i z pierwszego tłoczenia – polecana tylko do podsmażania,
pomace, sansa lub orujo – oliwa z wytłoczyn – najmniej wartościowy rodzaj oliwy, polecany tylko do podsmażania