Oliwa z oliwek – praktyczne informacje

Grecja – kolebka diety śródziemnomorskiej. A jak Grecja, to dieta śródziemnomorska i oliwa z oliwek, dodawana praktycznie do wszystkiego!
Oliwa z oliwek – właściwości
✅oliwa oliwek jest jednym z najbardziej wartościowych i uniwersalnych rodzajów tłuszczy na świecie- sprawdza się zarówno do jedzenia na zimno, jak i do krótkiego podsmażania,
✅jako że oliwa jest produktem roślinnym, to nie zawiera cholesterolu,
✅oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na zahamowanie zmian miażdżycowych, zmniejszając poziom LDLu („złego cholesterolu”) i podnosząc HDL (czyi „dobry cholesterol”) – właśnie dlatego, mówi się, że dieta śródziemnomorska jest dobra dla serduszka 💖
✅oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze, które wzmacniając barierę antyoksydacyjną, zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia zmian nowotworowych,
✅oliwa z oliwek zawiera witaminy młodości tj. A i E, dzięki którym na dłużej zachowasz jędrną skórę, lśniące włosy i mocne paznokcie 💅👸
Rodzaje oliwy
▪extra virgin – oliwa z pierwszego tłoczenia -100 % soku z oliwek – najlepszy rodzaj oliwy do jedzenia na zimno🥗,
▪virgin – oliwa z pierwszego tłoczenia o nieco wyższej kwasowości niż extra virgin – najlepsza do jedzenia na zimno, jak i do krótkiego podsmażania,
▪refined – mieszanka oliwy rafinowanej (chemicznie oczyszczanej) i z pierwszego tłoczenia – polecana tylko do podsmażania,
▪pomace, sansa lub orujo – oliwa z wytłoczyn – najmniej wartościowy rodzaj oliwy, polecany tylko do podsmażania