Czym zastąpić sól?

co zamiast soli

Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 – 6g (płaskiej łyżeczki do herbaty). Czym zastąpić sól, żeby zmniejszyć jej spożycie?

W jakich produktach znajdziemy sól?

Niestety sól to taki „ukryty zabójca” i chowa się w wielu produktach spożywczych, glównie w produktach przetworzonych ( z których to również powinniśmy ją wliczać do dziennego spożycia):
kostki bulionowe, zupy i sosy w proszku,
sos sojowy,
chrupki, przekąski tj. precelki, popcorn,
boczek,
sosy i pasty do smarowania,
żółty ser,
masło, margaryna,
konserwy,
makarony.

Zakłąda sie, że dziennie spożycie soli wynois od 9 do 12g soli na dzień. Ilośc tak powinna być ograniczone dwukrotie, ponieważ normy mówią o maksymalnie 5g na dzień.

Czym zastąpić sól?

Zaleca się zamianę soli na przyprawy takie jak lubczyk, prażona cebulka, majeranek, tymianek, czosnek w proszku.

Zamiast zwykłej soli używaj soli potasowej – badanie wykazała, że 17% redukcja stosowanie soli  wraz z 76% wzrostem spożycia soli potasowej zmniejszyło ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych aż o 40%!

Gotując, ogranicz ilość dodanej soli podczas przygotowywania posiłku lub, a jeśli to konieczne, dodawaj sól pod koniec gotowania. 

Wybierając w sklepie produkty – sprawdzaj etykiety i wybieraj te z najniższą zawartościa soli.

Pamiętaj, że uzależnienie od smaku słonego jest często silniejsze niż do smaku słodkiego. Dlatego starając się ograniczać sól, dość długo wszystko co zjesz, może wydawać się  niedosolone – trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo uczucie to przeminie po kilku tygodniach.

Dlaczego warto ograniczyc sól?

Nadmierne spożycie soli w dieci emoże przyczynuć się do wystąpienia nadciśnienia, co zwiększa ryzyko udarów i demencji. Wysokie spożycie soli zwiększa wyzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka żołądka, przerostu lewej komory serca, kamicu moczowej. 

źródła: Rola ograniczenia spożycia sodu w diecie — od teorii do praktyki

 

jak ogarniczyć sól w diecie