Czym zastąpić sól?

Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 – 6g (płaskiej łyżeczki do herbaty). Czym zastąpić sól, żeby zmniejszyć jej spożycie?
W jakich produktach znajdziemy sól?
Niestety sól to taki „ukryty zabójca” i chowa się w wielu produktach spożywczych, glównie w produktach przetworzonych ( z których to również powinniśmy ją wliczać do dziennego spożycia):
▶ kostki bulionowe, zupy i sosy w proszku,
▶ sos sojowy,
▶ chrupki, przekąski tj. precelki, popcorn,
▶ boczek,
▶ sosy i pasty do smarowania,
▶ żółty ser,
▶ masło, margaryna,
▶ konserwy,
▶ makarony.
Zakłąda sie, że dziennie spożycie soli wynois od 9 do 12g soli na dzień. Ilośc tak powinna być ograniczone dwukrotie, ponieważ normy mówią o maksymalnie 5g na dzień.
Czym zastąpić sól?
Zaleca się zamianę soli na przyprawy takie jak lubczyk, prażona cebulka, majeranek, tymianek, czosnek w proszku.
Zamiast zwykłej soli używaj soli potasowej – badanie wykazała, że 17% redukcja stosowanie soli wraz z 76% wzrostem spożycia soli potasowej zmniejszyło ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych aż o 40%!
Gotując, ogranicz ilość dodanej soli podczas przygotowywania posiłku lub, a jeśli to konieczne, dodawaj sól pod koniec gotowania.
Wybierając w sklepie produkty – sprawdzaj etykiety i wybieraj te z najniższą zawartościa soli.
Pamiętaj, że uzależnienie od smaku słonego jest często silniejsze niż do smaku słodkiego. Dlatego starając się ograniczać sól, dość długo wszystko co zjesz, może wydawać się niedosolone – trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo uczucie to przeminie po kilku tygodniach.
Dlaczego warto ograniczyc sól?
Nadmierne spożycie soli w dieci emoże przyczynuć się do wystąpienia nadciśnienia, co zwiększa ryzyko udarów i demencji. Wysokie spożycie soli zwiększa wyzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka żołądka, przerostu lewej komory serca, kamicu moczowej.
źródła: Rola ograniczenia spożycia sodu w diecie — od teorii do praktyki
