Dietetyczna tarta z kurczakiem

Prosty przepis na dietetyczną tartę z kurczakiem.

Dietetyczna tarta z kurczakiem – składniki:

Przygotuj składniki:

gotowe ciasto na tartę
dużą paprykę czerwoną
pierś z kurczaka
małą cebulę czerwoną
ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych
3 jajka
▪ 120g sera feta
▪ 150g twarogu półtłustego
sól, pieprz, pieprz cayenne/chilli, oregano, paprykę ostrą/słodką, opcjonalnie przyprawę gyros
łyżkę oleju rzepakowego.

Ciasto wraz z papierem rozwinąć na blachę z piekarnika, nakłóć widelcem i podpiec ok 8-10minut w 180 stopniach.

Farsz do dietetycznej tarty z kurczakiem

W międzyczasie przygotować farsz:
Kurczaka pokroić w kostkę, porządnie przyprawić i podsmażyć na łyżce oleju. Paprykę, cebulę oraz ser feta pokroić w kostkę. Na podpieczonym spodzie ułożyć składniki farszu, a następnie całość zalać jajkiem zmiksowanym z twarogiem, pieprzem, szczyptą soli oraz oregano. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków. Tartę piec około 20 minut w 170 stopniach. Smacznego !