Ekspresowy chłodnik – przepis

E k s p r e s o w a wersja CHŁODNIKA! Wersja ekspres i klasyczna.
Przepis na ekspresowy chłodnik
Potrzebujesz:
– maślankę
– buraczki konserwowe wiórki (wersja ekspres) lub ugotowaną startą botwinkę
– ogórek zielony
– rzodkiewki
– jajko
– sól, pieprz, opcjonalnie czosnek, ocet.
Wersja ekspres:
Do maślanki dodaj buraczki, starty na grubej tarce ogórek i rzodkiewki. Dodaj ugotowane na twardo jajko. Przypraw do smaku.
Wersja klasyczna:
Botwinkę posiekaj. Przygotuj bulion i ugotuj w nim młode buraczki (ok.15 min na małym ogniu) – na 5 min przed końcem gotowania dodaj liście (nie muszą być wszystkie). Wywar ostudź. Dodaj maślankę, startego ogórka i rzodkiewkę. Przypraw do smaku.
Przepis jest odpowiedni dla osób nietolerujących laktozę, zmagających się z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto.
Nie zalecam w przypadku insulinooporności i SIBO.