Ekspresowy chłodnik – przepis

E k s p r e s o w a wersja CHŁODNIKA! Wersja ekspres i klasyczna.

Przepis na ekspresowy chłodnik

Potrzebujesz:
maślankę
buraczki konserwowe wiórki (wersja ekspres) lub ugotowaną startą botwinkę
ogórek zielony
rzodkiewki
jajko
sól, pieprz, opcjonalnie czosnek, ocet.

Wersja ekspres:
Do maślanki dodaj buraczki, starty na grubej tarce ogórek i rzodkiewki. Dodaj ugotowane na twardo jajko. Przypraw do smaku.

Wersja klasyczna:
Botwinkę posiekaj. Przygotuj bulion i ugotuj w nim młode buraczki (ok.15 min na małym ogniu) – na 5 min przed końcem gotowania dodaj liście (nie muszą być wszystkie). Wywar ostudź. Dodaj maślankę, startego ogórka i rzodkiewkę. Przypraw do smaku.

Przepis jest odpowiedni dla osób nietolerujących laktozę, zmagających się z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto.

Nie zalecam w przypadku insulinooporności i SIBO.