Recenzja Almette serek wiejski z delikatnym serem ricotta

Serek wiejski, kromka pieczywo i warzywo do pochrupania to chyba najszybszy zestaw, który można sobie zaserwować na śniadanie czy kolację. Serków wiejskich na rynku nie brakuje – są naturalne, ze szczypiorkiem czy owocowe. Jednak mnie bardzo zainteresował serek wiejski Almette z ricottą. Postaram się w skórce opisać jego wartości odżywcze i moje wrażenia smakowe.

Almette serek wiejski z ricottą
Nowość od Almette. Opórcz serka z ricottą, na półkach sklepowych możemy odnaleźć również wersję ze skyrem oraz z kremowym twarożkiem. Sama firma zauważa, że głównym pomysłem na produkt, było zanurzenie ziarenek serka w trzech różnych rodzajach „śmietanki” – co brzmi bardzo ciekawie! Spośród wymienionych trzech, ten z ricottą jest delikatnie słodkawy, ten z twarożkiem – neutralny, a ten ze skyrem – lekko kwaśny. Serki różnią się też między sobą gęstością. Oceniano ją w teście konsumenckim w trzy stopniowej skali.
Skład serka: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana 22 %, ser ricotta 11 % (serwatka, śmietanka, regulator kwasowości: kwas mlekowy), sól, białka mleka, odtłuszczone mleko
Kaloryczność serka (cały serek ma 126kcal):

Smak: delikatnie słodkawy, mleczny, aksamitny. Mój faworyt, jeśli chodzi o produkt z tej kategorii i na pewno będę go kupować regularnie.
Porównanie serka wiejskiego od Almette z serkiem wiejskim od Piątnicy

- Serek wiejski od Piątnicy jest większy o 50g i bardziej kaloryczny: opakowanie Piątnicy zawiera 196kcal – od Almette 126kcal.
- Rozkład makroskładników (tłuszcz, białko, węglowodany) w obu serkach jest podobny.
- Smak serka Piątnicy jest bardzo neutralny, będzie lepiej pasował do posiłków na słono; Almette z ricottą idealnie wpasuje się do posiłków na słodko.
Pomysł na posiłek z dodatekiem serka wiejskiego
- Serek wiejski z kormka pieczywa i papryką lub innym warzywem pokrojonym w paski
- Serek wiejski na słodko z pomarańczą (200g) 290kcal
- Serek wiejski z borówkami (50g) i cynamonem 232kcal
- Awokado z serkiem wiejskim (150g) (160kcal), przepis: Umyj awokado, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę. Serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli, rozłóż na połówce awokado.
- Omlet owsiany z serkiem wiejskim i owocami (464kcal), przepis: Jajka (2 szt.) roztrzep w miseczce. Do jajka dodaj 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów, 80ml mleka 2% i całość wymieszaj. Smaż na patelni beztłuszczowej z dwóch stron przez kilka minut. Omlet posmaruj serkiem wiejskim i dodaj pokrojone owoce (np. 50g malin i 50g banana).