Jakie suplementy przy in vitro?

Zapłodnienie metodą in vitro (IVF), to procedura medyczna, która polega na zapłodnieniu komórki jajowej poza kobiecym układem rozrodczym. IVF, to szereg procedur, które mogą pomóc parom z niepłodnością idiopatyczną oraz w przypadku obniżonych parametrów nasienia. Z tego artykułu dowiesz się czy suplementacja i dieta podczas in vitro ma znaczenie.
Spis treści:
- Jakie suplementy przy in vitro?
- Co jeść podczas stymulacji do in vitro?
Jakie suplementy przy in vitro?
Przygotowujesz się do procedury in vitro? Sprawdź przegląd najnowszych danych naukowych – jakie suplementy przy in vitro mogą pomóc?
Badania naukowe sugerują, że:
- mio-inozytol (4000 mg) i melatonina (3 mg) przyjmowane od 1 dnia cyklu do 14 dni po transferze mogą poprawić jakość oocytów i zarodków u pacjentek z PCOS [1]. Dodatkowo obie substancje mogą przynieść wiele korzyści już po zapłodnieniu m.in: zmniejszyć ryzyko cukrzycy ciążowej, zmniejszyć ryzyko makrosomii płodu, zmniejszyć ryzyko stanu przedrzucawkowego [2]. Metaanaliza randomizowanych, kontrolowanych badań wykazała, że doustna suplementacja melatoniną podczas zapłodnienia in vitro może zwiększać liczbę dojrzałych oocytów i choć temat ten nadal wymaga badań, to suplementacja melatoniną powinna być rozważona u pacjentek biorących udział w procedurze IVF [3].
- w randomizowanym, kontrolowanym badaniu oceniano wpływ koenzymu Q10 (CoQ10) na odpowiedź jajników na stymulację i inne parametry embriologiczne u pacjentek ze słabą rezerwą jajnikową. 76 kobiet leczonych CoQ10 charakteryzowało się zwiększoną liczbą pobranych oocytów, wyższym współczynnikiem zapłodnień (67,49%) i większą liczbą zarodków wysokiej jakości. Ponadto te pacjentki osiągały lepszy rozwój zarodka i rzadziej rezygnowały z procedury w porównaniu z grupą kontrolną. Pacjentki przyjmowały CoQ10 w dawce 200 mg trzy razy dziennie przez okres 60 dni [4].
- w randomizowanym badaniu z podwójną ślepą oceniano wpływ suplementacji witaminy D na poziom hormonu anty-Müllerowskiego (AMH), profil metaboliczny i ekspresję genów insuliny i metabolizmu lipidów u niepłodnych kobiet. W badaniu wzięło udział 40 kobiet z PCOS, które przygotowywały się do IVF. Wyniki tego badania sugerują, że suplementacja 50 000 IU witaminy D co drugi tydzień przez 8 tygodni mogą mieć korzystny wpływ na metabolizm insuliny i profil lipidowy u niepłodnych kobiet z PCOS. U pacjentek zaobserwowano znaczny spadek AMH [5]. Inne wieloośrodkowe badanie sprawdzało czy przyjęcie bardzo dużej dawki (600 000 UI) witaminy D zwiększa ilość ciąż. Na tę chwilę nie odnotowano takiej zależności [6].
- randomizowane badanie przeprowadzone na 40 kobietach z PCOS poddawanych IVF, oceniało wpływ spożycia selenu na profil metaboliczny. Podawanie selenu znacznie zmniejszyło poziom glukozy i insuliny na czczo. Nie zaobserwowano żadnego znaczącego wpływu suplementacji na częstość ciąż, profil lipidowy, całkowitą zdolność antyoksydacyjną (TAC) i poziom całkowitego glutationu (GSH) [7].

Co jeść podczas stymulacji do in vitro?
Dieta w niepłodności odgrywa kluczową rolę. Obok farmakoterapii jest jednym z elementów, który może decydować o przebiegu ciąży. Zastanawiasz się co jeść podczas stymulacji do in vitro? Oto kilka wskazówek:
- badania naukowe sugerują, że przestrzeganie zasad diety AHA (American Heart Association) może pozytywnie wpłynąć na ilość ciąż. Dieta AHA powinna być bogata w owoce i warzyw, produkty pełnoziarniste, białko (strączki, orzechy, ryby i owoce morza, niskotłuszczowy nabiał, chude i nieprzetworzone mięso), płynne, nietropikalne oleje, żywność minimalnie przetworzoną. Z jadłospisu należy wykluczyć cukier, produkty przetworzone z duża ilością soli [8].
- inne badania pozwalają sądzić, że spożycie przez kobiety długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 może poprawić płodność wśród par korzystających ze wsparcia medycznego podczas poczęcia. Spożywanie omega-3 może zmniejszyć ryzyko utraty ciąży i poprawić jakość nasienia u mężczyzn [9].
- holenderskie badanie dostarczają wniosków, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może zwiększyć szansę na poczęcie, aż o 40% u par podczas procedury IVF [10]. Więcej o diecie śródziemnomorskiej przeczytasz w moim artykule.
- do podobnych wniosków doszli włoscy naukowcy. Ich badanie dowiodło, że kobiety, których dieta jest bogata w ryby i oliwę z oliwek, a spożycie mięsa jest ograniczone mają większą szansę na wzrost zarodkowy w I trymestrze [11].
Temat wsparcia dietą i suplementacją przy in vitro nadal jest badany. Prawdopodobnie na przestrzeni najbliższych lat doczekamy się nowych i ciekawych wniosków. Pamiętaj, aby swoja suplementację omówić z lekarzem. Nie bierz dużej ilości suplementów, ponieważ może to przynieść odwrotny skutek!

Bibliografia:
- Alessandro Pacchiarotti, Gianfranco Carlomagno, Gabriele Antonini & Arianna Pacchiarotti (2016) Effect of myo-inositol and melatonin versus myo-inositol, in a randomized controlled trial, for improving in vitro fertilization of patients with polycystic ovarian syndrome, Gynecological Endocrinology, 32:1, 69-73, DOI: 10.3109/09513590.2015.1101444
- Russo M, Forte G, Montanino Oliva M, Laganà AS, Unfer V. Melatonin and Myo-Inositol: Supporting Reproduction from the Oocyte to Birth. Int J Mol Sci. 2021 Aug 5;22(16):8433. doi: 10.3390/ijms22168433. PMID: 34445135; PMCID: PMC8395120.
- Maria Aleksiejewna Braun Mejlhede,Jakob Braun Jepsen&Ulli Breth Knudsen (2021) Oral melatonin supplementation during in vitro fertilization treatment : PRISMA systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials https://doi.org/10.1080/09513590.2021.1974378
- Xu Y, Nisenblat V, Lu C, Li R, Qiao J, Zhen X, Wang S. Pretreatment with coenzyme Q10 improves ovarian response and embryo quality in low-prognosis young women with decreased ovarian reserve: a randomized controlled trial. Reprod Biol Endocrinol. 2018 Mar 27;16(1):29. doi: 10.1186/s12958-018-0343-0. PMID: 29587861; PMCID: PMC5870379.
- Dastorani M, Aghadavod E, Mirhosseini N, Foroozanfard F, Zadeh Modarres S, Amiri Siavashani M, Asemi Z. Wpływ suplementacji witaminy D na profile metaboliczne i ekspresję genów metabolizmu insuliny i lipidów u niepłodnych kandydatów do zapłodnienia in vitro zespołu policystycznych jajników. Reprod Biol Endocrinol. 2018 Oct 4;16(1):94. doi: 10.1186/s12958-018-0413-3. PMID: 30286768; PMCID: PMC6172745.
- Somigliana E, Sarais V, Reschini M, Ferrari S, Makieva S, Cermisoni GC, Paffoni A, Papaleo E, Vigano P. Pojedyncza doustna dawka suplementacji witaminy D3 przed zapłodnieniem in vitro i transferem zarodków u kobiet o normalnej wadze: randomizowane, kontrolowane badanie SUNDRO. Jestem J Obstet Gynecol. 2021 Wrz;225(3):283.e1-283.e10. doi: 10.1016/j.ajog.2021.04.234. Epub 2021 21 kwietnia. PMID: 33894153.
- Zadeh Modarres S, Asemi Z, Heidar Z. Wpływ suplementacji selenem na kontrolę glikemii, lipoproteiny w surowicy i biomarkery stresu oksydacyjnego u niepłodnych kobiet, u których zdiagnozowano zespół policystycznych jajników poddawanych zapłodnieniu in vitro: Randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie. Clin Nutr ESPEN. 2022 Paź;51:92-96. doi: 10.1016/j.clnesp.2022.07.017. Epub 2022 11 sierpnia. PMID: 36184253.
- Salas-Huetos A, Mitsunami M, Wang S, Mínguez-Alarcón L, Ribas-Maynou J, Yeste M, Souter I, Chavarro JE; EARTH Study Team. Women’s Adherence to Healthy Dietary Patterns and Outcomes of Infertility Treatment. JAMA Netw Open. 2023 Aug 1;6(8):e2329982. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2023.29982. PMID: 37594758; PMCID: PMC10439476.
- Salas-Huetos A, Arvizu M, Mínguez-Alarcón L, Mitsunami M, Ribas-Maynou J, Yeste M, Ford JB, Souter I, Chavarro JE; EARTH Study Team. Women’s and men’s intake of omega-3 fatty acids and their food sources and assisted reproductive technology outcomes. Am J Obstet Gynecol. 2022 Aug;227(2):246.e1-246.e11. doi: 10.1016/j.ajog.2022.03.053. Epub 2022 Mar 30. PMID: 35364062; PMCID: PMC9308672.
- https://www.fertstert.org/article/S0015-0282%2809%2904338-6/fulltext#secd99437945e1566
- Parisi, F., Rousian, M., Huijgen, N.A., Koning, A.H.J., Willemsen, S.P., de Vries, J.H.M., Cetin, I., Steegers, E.A.P. i Steegers-Theunissen, R.P.M. (2017), Periconceptional maternal 'high fish and olive oil, low meat’ diet pattern is associated with increased embryonic growth: The Rotterdam Periconceptional Cohort (Predict) Study. Ultrasound Obstet Gynecol, 50: 709-716. https://doi.org/10.1002/uog.17408
Pouczająca lektura! Doceniam szczegółowość i dokładność. Szkoda tylko, że niektóre fragmenty są zbyt techniczne dla laików. Mimo to, świetne źródło wiedzy!