Czy można jeść owoce przy insulinooporności?

Pacjenci dotknięci insulinoopornością wcale nie rzadko otrzymują rekomendacje, aby całkowicie odstawić owoce. Osoby, które sugerują takie ograniczenia, wiążą owoce z cukrem prostym i praktycznie natychmiastowym wzrostem glukozy – a w konsekwencji wyrzutem insuliny. W rzeczywistości jednak wyższa podaż owoców może okazać się bardzo korzystna dla zdrowia metabolicznego. Zapoznaj się z tekstem i dowiedz się, czy warto jeść owoce, mając insulinooporność.
Owoce a cukrzyca
Większa ilość owoców w diecie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II – a więc choroby, do której często prowadzi nieleczona insulinooporność. Takie wnioski ukazały się po analizie grupy około 50-letnich Australijczyków (55% kobiet), którzy notowali swoje dzienne spożycie owoców. Osoby, które jadły 230g owoców dziennie miały o 36% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, w ciągu następnych 5 lat, niż osoby które jadły ich zaledwie 62g. Wyższe spożycie owoców wiązało się więc z lepszą tolerancją glukozy i wyższą wrażliwością na insulinę! Postawiono więc tezę, że zdrowa dieta obejmująca owoce (ale nie soki owocowe!) może odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka cukrzycy typu II! Co ciekawe, najczęściej wybieranymi owocami przez badane osoby były jabłka (23%), banany (20%), pomarańcze i pozostałe cytrusy. [1].

a) niższym stężeniem isnuliny,
b) niższym wskaźnikiem HOMA-IR,
c) wyższą insulinowrażliwością,
d) niższym stężeniem glukozy w teście OGTT(do 400g/dzień).
Owoce jagodowe a cukrzyca
W ostatnich latach coraz bardziej podkreśla się znaczenie owoców jagodowych w kontekście zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2. Dieta bogata w żurawinę, jagody czy maliny (czyli owoców o niskim indeksie glikemicznym) ma korzystny wpływ na profil glikemiczny pacjetna. Owoce jagodowe zmniejszają poposiłkową hiperglikemię oraz hiperinsulinemię u osób z nadwagą, otyłością, insulinoopornością czy zespołem metabolicznym. Dzieje się tak za sprawą bioaktywnych związków, w tym antocyjanów, które hamują trawienie węglowodanów oraz wchłanianie glukozy w jelitach. Z tego powodu owoce jagodowe są często uwzględniane w planach dietetycznych osób, które borykają się z insulinoopornością. To pomaga zmniejszyć w przyszłości ryzyko cukrzycy typu II, a dodatkowo może wspomóc proces odchudzania [2] [3].
Fruktoza w diecie przy insulinooporności
Fruktoza ma niski indeks glikemiczny (wynoszący 20) i charakteryzuje się wysoką słodyczą. Nie zaleca się jednak stosowania fruktozy jako zamiennika cukru stołowego. Fruktoza w wyższych ilościach może negatywnie wpływać na zdrowie, prowadząc do gromadzenia się tłuszczu w tkance tłuszczowej trzewnej i wątrobie. To przyczyniają się do oporności na insulinę, a tym samym zwiększonego ryzyka cukrzycy. Mówimy tu jednak o fruktozie dodawanej do napojów, słodyczy oraz dżemów w formie syropu fruktozowego lub fruktozowo-glukozowego. Owoce zawierają niewielkie ilości fruktozy, a w przypadku hipoglikemii reaktywnej, mogą być bardzo dobrym dodatkiem do diety. Fruktoza będzie w tym wypadku hamować gwałtowne spadki glukozy [6].

Owoce w diecie przy insulinooporności
Owoce to źródło witamin takich jak C, E, beta-karotenu, potasu czy folianów, ale również dobroczynnego błonnika rozpuszczalnego (pektyn). Błonnik zmniejsza indeks glikemiczny posiłków oraz korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Dodatkowo zwiększona podaż owoców w diecie związana jest z niższą podażą kalorii ogółem. Z tego powodu po owoce powinny sięgać osoby, które chcą schudnąć. A szczególnie te, którym na diecie trudno zrezygnować ze słodyczy [4] [5].

- [1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34076673/
- [2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31591634/
- [3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27170557/
- [4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25074631/
- [5] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/owoce-w-cukrzycy-jesc-czy-nie-jesc-2/
- [6] https://ptd.org.pl/sites/default/files/standardy_cukrzyca_2017.pdf