Dieta na trądzik – Co jeść? Czego unikać?

Trądzik jest przewlekłą chorobą zapalną mieszków łojowych. Klinicznie może objawiać się pod postacią zaskórników, powierzchownych zmian zapalnych (grudek, krost), głębokich zmian zapalnych (guzków, torbieli), a nawet blizn (częściej u mężczyzn). Trądzik jest chorobą krajów bogatych. Nie występuje w rejonach nieucywilizowanych, w których ludy żywią się dietą paleolityczną, składającą się głównie z węglowodanów (ok. 70%) o niskim IG.
Czynniki wywołujące trądzik:
- dieta o wysokim indeksie glikemicznym,
- hiperinsulinemia,
- hiperandrogenizacja,
- leptynooporność,
- zaburzenia mikroflory jelitowej,
- deficyt witaminy D,
- palenie tytoniu,
- stres.
Wyżej wymienione czynniki oddziałowywują na insulinopodobny czynnik wzrostu IGF-1, który nadmiernie pobudza gruczoły łojowe oraz proliferację komórek, co objawia się zmianami zapalnymi skóry.
Ostrzejsze formy trądziku są obserwowane m.in. u osób borykających się z PCOS, hiperandrogenizmem i hiperinsulinomią, które to wykazują większą wrażliwość na składniki diety zachodniej.
Udowodniono, że osoby borykające się z trądzikiem mają niższe wartości antyoksydantów w osoczu niż osoby zdrowe. Z tego powodu dieta powinna być podstawą radzenia sobie z tą przypadłością.
Mając trądzik, ogranicz w swojej diecie:
- mleko (szczególnie odtłuszczone) oraz produkty mleczne (w tym białko seratkowe) (kefiry, maślanki i jogurty, dzięki zawartości w nich żywych kultur bakterii, mogą wręcz niwelować objawy trądziku – nie powinny zawierać w składzie mleka w proszku!)
- słodycze, cukier, miód, suszone owoce,
- oczyszczone produkty zbożowe tj. kasza manna, kuskus, pszenne pieczywo,
- nasycone kwasy tłuszczowe tj. fast foody, tłuste mięso, smalec,
- kakao (czekoladę),
- alkohol.
Mając trądzik, wprowadź do swojej diety:
- źródła kwasów omega-3 tj. tłuste ryby, siemię lniane, chia, sezam, orzechy włoskie, olej z alg,
- antyoksydanty i polifenole np. sok z aronii, czarnego bzu, dzikiej róży, jak również wiśnie, porzeczki, borówki, ciemne winogrona,
- skrobię oporną jako prebiotyk wspierający pracę jelit – tj. ugotowane i schłodzone produkty zbożowe (płatki owsiane, kasze, makarony, ryże, ziemniaki), zielone banany,
- błonnik pod postacią świeżych warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych,
- pełnowartościowe białko w postaci drobiu, ryb, roślin strączkowych,
- olej z wiesiołka, olej z ogórecznika (400mg GLA),
- kwas kawowy zawarty w czerwonym winie, herbacie oraz kawie,
- probiotyk: szczep Lactobacillus rhamnosus SP1:
Przeprowadzono badanie z udziałem 20 dorosłych osób borykających się z trądzikiem. Grupa probiotyczna (10 osób) przez okres 12 tygodni przyjmowała suplement w płynie zawierający LSP1, podczas gdy grupa placebo (n = 10) otrzymywała płyn bez probiotyków. Grupa suplementująca probiotyk wykazała redukcję trądziku o 32%, a także wzrost o 65% ekspresji genów IGF1 i FOXO1 w skórze. Stwierdza się, że suplementacja szczepem probiotycznym LSP1 poprawia wygląd skóry przy trądziku dorosłych, także normalizuje skórną ekspresję genów odpowiedzialnych za sygnalizację insulinową.
- suplementację witaminy D, kwasów omega 3 (2g), opcjonalnie cynku, selenu i resweratrolu.