IGF-1 jak obniżyć w trądziku?

dieta a trądzik

Trądzik to choroba zapalna skóry, która ma często ścisły związek z dietą. Wielokrotnie po spożyciu słodyczy czy jedzenia typu fast-food pacjenci zgłaszają pogorszenie się kondycji skóry i pojawiające się zmiany zapalny, grudki czy krostki. Nie da się więc nie zauważać tego, że to co jemy ma często bezpośredni wpływ na skórę. Niestety często spotykam się z tym, że pacjentki które borykają się z trądzikiem, nie są o tym informowane i dowiadują się o tym na „własną rękę”. 

Czym jest trądzik hormonalny?

Trądzik to choroba stanowiąca jedną z najczęstszych przyczyn zgłaszania się pacjentów do dermatologa, kosmetologa oraz coraz częściej również dietetyka. Jest to przewlekła choroba zapalna gruczołów łojowych i ujść mieszków włosowych, charakteryzująca się wykwitami na skórze o charakterze zapalnym (np. krostami) oraz niezapalnym (np. zaskórnikami). Zmiany chorobowe w trądziku lokalizują się głownie na twarzy i plecach. Poza czynnikami hormonalnymi, żywieniowymi, higienicznymi oraz farmakologicznymi rolę w rozwoju trądziku odgrywają:

  • przewlekły stres,
  • czynniki klimatyczne,
  • stosowane leki
  • używane kosmetyki.

Odpowiedzią na chorobę jest często obniżona samoocena, trudności w kontaktach społecznych, niepokój, lęk i depresja. Trądzik obniża jakość życia, wpływa na częstsze występowanie bezsenności, zaburzeń funkcjonowania i spadków nastroju.

IGF-1 a trądzik

Trądzik ma związek z układem hormonalnym i insuliną. Dieta charakteryzująca się wysokim IG, nadwyżką kaloryczną oraz ograniczoną aktywnością fizyczną może prowadzić do hiperglikemii oraz hiperinsulinemii. Insulina rozpoczyna kaskadę przemian, w wyniku których zwiększa się udział bardzo podobnego do niej czynnika tj. insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1).  Czy więc za pomocą diety można obniżyć IGF-1?

Jakie składniki zwiększają IGF-1? Czego unikać mając trądzik?

IGF-1 zwiększa spożycia mleka krowiego oraz białek mleka – osoby z trądzikiem powinny wyeliminować ze swojej diety mleko krowie  (szczególnie odtłuszczone, które często zamiast tłuszczu zawiera alfa-globulinę), odżywki białkowe (koncentrat, kazeinę), a wybierając mleczne produkty fermentowane (np. jogurty) zwracać uwagę, aby w składzie nie zawierały mleka w proszku.

Jak obniżyć IGF-1 za pomocą diety? Co jeść mając trądzik?

Dieta powinna mieć charakter przeciwzapalny i zawierać skomplikowanie brzmiące inhibitory mTORC1, tj. resweratrol, EGCG, kurkuminę w postaci naturalnej tj. zielonej herbaty, winogron i kurkumy w formie przyprawy. Warto tutaj również rozważyć suplementację uzupełniająca.

Do diety warto dodać nienasycone kwasy tłuszczowe które zmniejszają udział IGF-1 – ich źródłem są tłuste ryby, olej z ogórecznika, olej z rokitnika, olej z dyni, olej z wiesiołka, olej z pestek malin. Warto te produkty dodać do diety. Jeśli spożycie ryb jest mniejsze niż 2x w tygodniu – warto rozważyć suplementację w formie kwasów omega-3 EPA i DHA.

Dowody potwierdzają wzajemne oddziaływanie między androgenami, insuliną, IGF-1 i dietą o wysokim  IG w trądziku, dlatego starając się zredukować trądzik, warto wprowadzić dietę o niskim indeksie glikemicznym!

Wykazano również, że poszczególne szczepy probiotyczne mogą obniżać poziom IGF-1 – m.in. L. acidophilus i B. bifidum – z go powodu pomocne w diecie mogą okazać się również probiotyki.

Często przy podwyższonym wskaźniku IGF-1 występuje również podwyższony poziom dihydrotestosteronu (DHT) i siarczanu dihydroepiandrosteronu (DHEAS).

Garść przydatnych informacji trądziku:

  • stwierdzono związek pomiędzy wysokim poziomem IGF-I w osoczu, a zwiększonym wydzielaniem łoju przez gruczoły łojowe u pacjentów z trądzikiem,
  • nasilony trądzik obserwowany jest m.in. u osób z PCOS, hiperandrogenizmem, insulinoopornościąhiperinsulinemią ze względu na zwiększoną wrażliwość względem insuliny i IGF-1,
  • IGF-1 powoduje wzmożony wzrost i nieprawidłowe złuszczanie się komórek skóry, co doprowadza do tworzenia się zaskórników,
  • IGF-1 indukuje wydzielanie niektórych związków hormonalnych, w tym androgenów,
  • bakterie Propionibacterium acnes powodują wydzielanie się IGF-1,
  • wzmożone wydzielanie IGF-1 obserwowane jest u nastolatków, w odpowiedzi na zwiększone wydzielanie hormonu wzrostu. To samo działanie widoczne jest w odpowiedzi na hormon wzrostu w formie iniekcji (np. u kulturystów),
  • IGF-1 spada wraz z wiekiem i najniższe jest u osób starszych,
  • leczenie izotretynoiną (popularnym izotekiem) zmniejsza poziom IGF-1, 
  • IGF-1 zmniejsza: cynk, kwasy omega 3 oraz roślinne inhibitory mTORC1, czyli kofeina, resweratrol, EGCG, kurkumina,

IGF-1 wywołuje wzmożony wzrost komórek skóry, zwiększa biodostępność androgenów, a w konsekwencji doprowadza do zatykania ujścia mieszków włosowych i tworzenia się zaskórników!

Poniżej skóra pacjentki po kilku tygodniach stosowania diety i suplementacji:

Jeśli cierpisz na trądzik, umów się na konsultacje dietetyczne.

Literatura:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20927124/
  • http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/12/ke2019.6-5.pdf
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26203267/
  • https://www.nestlenutrition-institute.org/docs/default-source/poland-document-library/publications/free/e03fc4aeb7d3ff4d56a62dade0df7957.pdf?sfvrsn=cd396b82_0
  • http://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/11/Farmacja_2_2016_03.pdf
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20812900/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28609475/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18164805/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17445533/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25999995/