Czy można jeść arbuza przy insulinooporności?

To pytanie zadaje sobie chyba każda osoba, która usłyszy od lekarza diagnozę insulinooporności. W końcu jak tu sobie odmówic tego pysznego i soczystego owoca – szczególnie gdy jest słoneczne lato 🙂
Jaki indeks glikemiczny ma arbuz?
Arbuz to owoc, który często jawi się jako ten zakazany w głowach osób, które borykają się z insulinoopornością lub cukrzycą. Nic dziwnego, bo do tej pory uważany był za owoc z wysokim indeksem gliekemicznym wynoszącym 72. Ku radości wielu osób badania zostały przeprowadzone ponownie i teraz okazuje się że arbuz ma indeks glikemiczny 50 – a to oznacza że został zaklasyfikowany jako owoc o niskim indeksie glikemicznym!
Dzięki temu że zawiera sporo wody (ponad 90% arbuza to woda) ma niski ładunek glikemiczny (ŁG=5) dla porcji 120g, dzięki czemu jego dodatek do diety nie będzie strzałem w kolano, tylko bardzo dobrym i smacznym urozmaiceniem posiłku. Tym bardziej, że regularne spożywanie owoców pomaga schudnąć i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Jak spożywać arbuza, aby był przyjazny insulinie?
Aby arbuz był dla glikemii i insuliny jak najbardziej przyjazny, warto w posiłku połączyć go z białkiem lub/i zdrowymi tłuszczami. Tłuszcz i białko pomaga spowolnić wchłanianie cukru do krwiobiegu. Propozycją na posiłek to na przykład sałatka z arbuzem i kurczakiem lub serem feta czy zjedzenie go w postaci sałatki owocowej z jogurtem skyr lub jogurtem greckim i pestkami dyni (pestki arbuza można jeść, co może dawać pewne korzyści zdrowotne).
Jeśli w posiłku jest arbuz, to warto już w nim unikać innych produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak soki owocowe.
W jaki sposób nie spożywać arbuza?
Nie polecam dodawać arbuza do koktajli, ponieważ zawiera mało błonnika i dostarczy nam do posiłku praktycznie wyłącznie sam cukier (sok z arbuza ma wyższy indeks glikemiczny niż świeży owoc).

Dlaczego warto jeść arbuza?
Arbuz zawiera w swoim składzie likopen – silny przeciwutleniacz, którego najwięcej znajdziesz w pomidorach i innych czerwonych owocach. Likopen może okazać się pomocny w walce z wolnymi rodnikami, ale przede wszystkim zmniejszyć ryzyko zaburzeń sercowo-naczyniowych. Jest to o tyle ważne, że ponad 65% osób z cukrzycą umiera właśnie z powodu chorób układu krążenia.
Opócz likopeny, arbuz zawiera witaminą A, C, foliany, potas oraz niewielkie ilości żelaza i wapnia.
Przepis na wykorzystanie arbuza
Sałatka z arbuzem i serem feta
składniki:
- 50g sera feta
- 150g arbuza
- 2 garści miksu sałat
- 25g orzechów włoskich
- 10g oliwy z oliwek
- 5g miodu
- łyżeczka soku z cytryny
Arbuza pokrój w dużą kostkę, to samo zrób z serem feta. Pokrusz orzechy włoskie. Dodaj wszystkie składniki do salaterki i delikatnie wymieszaj. Oliwę połącz z miodem, dopraw sokiem z cytryny. Dodaj na końcu na sałatkę.

„… badania zostały przeprowadzone ponownie i teraz okazuje się że arbuz ma indeks glikemiczny 50 …” – Czy można prosić o źródło, kto, kiedy przeprowadził te badania i gdzie zostały ogłoszone?
Zmiana ta została uwzględniona w tabelach indeksu gliekmicznego z roku 2021, załączam link do źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34258626/